5ήμερη εκδρομή της Γ΄ Λυκείου στην Κρήτη

8-13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Η εκδρομή αποτέλεσε την ευκαιρία για περιήγηση σε επιλεγμένες θέσεις, αρχαιολογικού/ιστορικού ενδιαφέροντος αλλά και φυσικού κάλλους, τριών νομών της Κρήτης: Ηρακλείου, Ρέθυμνου και Χανίων.

Την πρωινή άφιξη στο λιμάνι του Ηρακλείου και την ακόλουθη περιήγηση στα «Λιοντάρια» (όπως ονομάζεται η περίφημη Κρήνη Μοροζίνι), ένα από τα ελκυστικότερα ενετικά μνημεία στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, διαδέχτηκε η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου και το σημαντικότερο ανασκαμμένο μινωικό ανάκτορο. Το σύντομο πέρασμα από το νομό Ηρακλείου θα ήταν ελλιπές χωρίς την επίσκεψη στο Ενυδρείο Κρήτης, το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου, πριν την αναχώρησή μας για τα Χανιά.

Η 2η μέρα ήταν αφιερωμένη στα Χανιά, την πόλη και τα περίχωρα. Μετά την επίσκεψη στους «τάφους των Βενιζέλων», περιηγηθήκαμε στην πόλη των Χανίων με το επιβλητικό ενετικό λιμάνι και τα απομεινάρια της ενετικής οχύρωσης. Ακολούθησε επίσκεψη στο Θέρισο, τη φυσικά οχυρή θέση/οικισμό, που αποτέλεσε την έδρα του Ελευθερίου Βενιζέλου και των συντρόφων του κατά την περίφημη ομώνυμη «Επανάσταση του 1905».

Η 3η (βροχερή) μέρα μας οδήγησε στο νομό Ρεθύμνου. Με μια ενδιάμεση στάση στη λίμνη του Κουρνά, τη μοναδική φυσική λίμνη στην Κρήτη, κατευθυνθήκαμε στην πόλη του Ρεθύμνου.

Η 4η μέρα σημαδεύτηκε από την επίσκεψη στο πατρικό σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη συνοικία Χαλέπα των Χανίων. Το κτήριο, που αποτελεί πλέον ένα από τα Μουσεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», φιλοξενεί σημαίνοντα κειμήλια της νεότερης ελληνικής Ιστορίας (όπως για παράδειγμα την πένα με την οποία ο Βενιζέλος υπέγραψε τον Αύγουστο του 1920 την περίφημη Συνθήκη των Σεβρών), καθώς ο τελευταίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας κατά το α΄ μισό του 20ου αι.

Και καλά μελλοντικά ταξίδια!