Εκπαιδευτικός Όμιλος «Αρχαιολογία και Τέχνη»

Σκοπός της λειτουργίας του ομίλου είναι η γνωριμία των μαθητών με την Αρχαιολογία και τις εικαστικές τέχνες, η αισθητική τους αγωγή και ανάπτυξη, η ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα πολιτισμού-τέχνης και τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η πλαισίωση και ολιστική αντιμετώπιση των σχολικών διδακτικών αντικειμένων που άπτονται των Ανθρωπιστικών σπουδών, όπως για παράδειγμα της Ιστορίας και της Γλωσσικής διδασκαλίας.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός για τη λειτουργία του Ομίλου είναι ο Γιώργος Δερμιτζόγλου, Φιλόλογος.


Θέμα: Ολοκλήρωση μαθημάτων Ομίλου «Αρχαιολογία και Τέχνη»

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023

Ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα του εκπαιδευτικού ομίλου «Αρχαιολογία και Τέχνη», που λειτούργησε κατά το σχολικό έτος 2022-2023 και συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα από 18 Οκτωβρίου 2022 έως και 12 Μαΐου 2023 στο 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας. Στο πλαίσιο του Ομίλου διεξήχθησαν 18 μαθήματα, συνολικής διάρκειας 36 ωρών. Ένα εξ αυτών διεξήχθη με τη σημαντική συμβολή της φιλολόγου Σταματίας Μπολώτη.

Από τους δώδεκα ενεργούς μαθητές του Ομίλου, οι επτά ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα, ενώ ακόμη τρεις παρακολούθησαν το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων και συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δράσεις του Ομίλου.

Στις συναντήσεις μας προσεγγίσαμε τον τρόπο διεξαγωγής της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας αλλά και των επιμέρους κλάδων αυτών, την ποικιλία των υλικών τεκμηρίων και την αξία τους ως μαρτυρίες-τεκμήρια της ζωής και δράσης του ανθρώπου και της πολιτιστικής του εξέλιξης, την καλλιτεχνική αξία των υλικών και εικαστικών δημιουργημάτων καθώς και τα ζητήματα χρονολόγησης και συμβολής των θετικών επιστημών σε αυτήν. Επιπλέον, προσεγγίσαμε τη Θεωρία της Τέχνης και τις εικαστικές συμβάσεις, τη σημειολογία της εικόνας και την αποκωδικοποίησή της, την εξέλιξη στην απόδοση της ανθρώπινης μορφής στον  χρόνο σε συνάρτηση με τα ιστορικά γεγονότα και την ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών, τη λειτουργία της κοσμικής και θρησκευτικής τέχνης, τα εικαστικά ρεύματα και τη σύνδεσή τους με τη Λογοτεχνία και τις επιστημονικές ανακαλύψεις των αρχών του 20ου αιώνα. Επιπρόσθετα, εξετάσαμε τις λειτουργίες της Αρχιτεκτονικής, την τοπική πολιτιστική κληρονομιά και την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη διατήρηση και αξιοποίησή της. Τέλος, θίξαμε το θέμα της διαμόρφωσης ενός μουσειακού χώρου και των μουσειακών αφηγήσεων και επιλογών των επιμελητών μιας έκθεσης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ομίλου έλαβαν χώρα οι παρακάτω εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις:

– Διαθεματική δράση «Των φάρων οι ριπές», σε συνεργασία με το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νέου Ηρακλείου: Την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές του Ομίλου», με τη συνοδεία του υπεύθυνου εκπαιδευτικού, παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο. Οι μαθητές των τριών σχολείων συνεργάστηκαν σε ομάδες για τη δημιουργία και κατασκευή μακέτας φάρου και συμμετείχαν σε μουσικοχορευτικό δρώμενο.

Η ανατροφοδότηση από τους μαθητές ήταν πολύ θετική, καθώς έδειξαν ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της δράσης, σχολίασαν θετικά τα υλοποιήσιμα στάδια και την επαφή τους με τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, ένιωσαν ότι συνεισέφεραν ουσιαστικά και ανέπτυξαν φιλίες με μαθητές του Γυμνασίου.

Στη συνέχεια, οι μαθητές που συμμετείχαν στη δράση, μεταφέροντας την εμπειρία τους στο ίδιο το Λύκειο και τους συμμαθητές τους, κατασκεύασαν από κοινού μία μακέτα φάρου για κάθε ένα από τα τμήματα της Α΄ Λυκείου και εμπνεύστηκαν από το θέμα των φάρων, για να συγγράψουν ποιήματα ακολουθώντας την τεχνική χαϊκου, ενώ μία μαθήτρια της Α΄ Λυκείου φιλοτέχνησε εικαστικό έργο με αντίστοιχο θέμα. Τα ποιήματα υπάρχουν εδώ.

– Επίσκεψη στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»: Την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές του Ομίλου, μαζί με μαθητές του τμήματος Α΄1 επισκέφθηκαν το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» και ξεναγήθηκαν από το προσωπικό του Μουσείου στη μόνιμη συλλογή των μικρασιατικών κειμηλίων. Στόχος ήταν η επαφή των μαθητών με τα κειμήλια και τις αφηγήσεις των προσφύγων που αποτελούν ιστορικές μαρτυρίες και συνθέτουν την πολιτισμική παράδοση των Μικρασιατών. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Πάρκο Μνημείου Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο μνημείο του γλύπτη Χρήστου Μέλλιου.

– Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Δράση: «Οι μαθητές του Ομίλου ξεναγούν τους μαθητές της Α΄ Λυκείου»: Την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 οι μαθητές του Ομίλου, σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο του Ομίλου, ξενάγησαν τους μαθητές της Α΄ Λυκείου σε επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στόχος ήταν η ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευομένων αλλά και η επαφή όλων των μαθητών με την αρχαία ελληνική τέχνη και η κατανόηση της σημασίας των αρχαιολογικών μαρτυριών για την προσέγγιση της ζωής του ανθρώπου και της εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών.

Τέλος, οι μαθητές του Ομίλου, εκτός από τα ποιήματα χαϊκου με αφορμή τη διαθεματική εργασία για τους φάρους, εκπόνησαν ατομικές ή ομαδικές εργασίες, καλύπτοντας τα παρακάτω θέματα:

  • Το Αδριάνειο υδραγωγείο της Αθήνας,
  • Ο διωγμός των Μικρασιατών,
  • Η βιομηχανική κληρονομιά της Ν. Ιωνίας: Το εργοστάσιο βαμβακουργίας Ν. Κυρκίνη,
  • Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως και η δημιουργία του Γηπέδου «Αγία Σοφία»,
  • Κινέζικη αρχιτεκτονική.